Czas wakacji
Podczas wakacji Seniorzy nie nudzili się, rozwijali swoje kulinarne zdolności i nie tylko. Seniorki korzystały z sezonowych warzyw i owoców, z których robiły przetwory na zimę oraz gotowały smaczne dania. Sięgając po warzywa i owoce sezonowe wykorzystujemy ich najwyższe walory odżywcze, smakowe i zapachowe. Lato to okres dużej różnorodności plonów natury. Podczas zajęć kulinarnych, wśród smakowitych dań znalazły się: kapuśniak z młodej kapusty, zupa buraczkowa, leczo, bigosik, placki ziemniaczane, naleśniczki z dżemem, potrawy z grilla i wiele innych, które smakowały znakomicie, szczególnie spożywane we wspólnym gronie. Seniorzy są świadomi tego, że warzywa i owoce powinny być obecne w codziennej diecie. Zawarte w nich składniki stanowią budulec zdrowego układu odpornościowego, wspierają działanie mięśni, zapobiegają stanom zapalnym oraz przyspieszają procesy regeneracji. Na upalny czas zbawienne były własnej produkcji pyszne desery oraz lody. W kulinarnym menu nie zabrakło miejsca na przetestowanie przepisów na przeróżne ciasta; wszystkie były apetyczne. Najpierw wzajemne gotowanie, a później biesiadowanie. Był także czas dla ducha. Wspólne śpiewy, tworzenie nowych piosenek na znaną nutę stworzyło przemiłą atmosferę, która towarzyszyła przez całe lato.